logo

بیمـارسـتــان خـیـریـه

موسی بن جعفر(ع)

سنگ کیسه صفرا

سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا، اندام کوچکی در ناحیه پایین کبد است که با ذخیره صفرا و ترشح آن درون روده کوچک هنگام ورود غذا به فرآیند هضم و گوارش کمک می­کند.

صفرا مایعی تولید شده در کبد و تشکیل شده از چند ماده مانند کلسترول، بیلی روبین (مواد رنگدانه­ای صفرا) و نمک­های صفراوی است.

سنگ کیسه صفرا تکه مواد جامدی می­باشد که در کیسه صفرا تشکیل می­شود.

علایم سنگ کیسه صفرا

درد شدید و ناگهانی در شکم، تعریق فراوان، تهوع و استفراغ

روش­های تشخیصی:

سونوگرافی شکم، آزمایش­های خونی، سی.تی. اسکن

درمان سنگ کیسه صفرا: سنگ­هایی که علامتی از خود نشان نمی­دهند، عموماً نیازی به درمان ندارند.

بعضی از داروها، در صورت کوچک بودن و عدم کلسیمی بودن سنگ ممکن است به حل شدن سنگ کیسه صفرا کمک نمایند. که از چند ماه تا 2 سال وقت لازم است و معمولاً زمانی انجام می ­شود که فرد شرایط جراحی نداشته باشد.

 لاپاروسکوپی بسته به نظر پزشک از لاپاروسکوپی هم برای حل کردن و برداشتن سنگ­ها استفاده می ­شود. چنانچه درد ملایم و به ندرت بروز کند، احتمالاً از مسکن برای کنترل دوره­های درد تجویز می­شود و به بیمار توصیه می­ شود که غذای سالم مصرف کند.

- عمل برداشتن کیسه صفرا: به جراحی خارج کردن کیسه صفرا اطلاق می­شود که در صورت شدت علائم سنگ کیسه صفرا و بسته به تشخیص پزشک، به یکی از دو روش جراحی بسته و باز انجام شود.

خود مراقبتی ها در منزل

  •  جهت تسکین درد توصیه به انجام تنفس عمیق و تغییر پوزیشن در بستر، مصرف داروهای مسکن تجویز شده از سوی پزشک و قرار دادن بالش یا شکم بند روی برش عمل.
  • برای بهتر شدن وضعیت تنفسی توصیه می­ شود که با حفظ محل عمل بیمار سرفه کند تا ترشحات تخلیه شوند و مایعات به اندازه کافی مصرف شود تا ترشحات ریوی به راحتی تخلیه شوند.
  •  توصیه می­شود که از داروهای تجویز شده به موقع استفاده شود.
  •  تا 72 ساعت بعد از عمل با اجازه پزشک می­ توانید حمام کنید و پس از آن نیازی به پانسمان مجدد روی زخم نیست.
  • - توصیه می ­شود که از خوردن غذاهایی که باعث بروز علائم گوارشی (مثل اسهال، استفراغ، یبوست و نفخ) می­شود و چربی­ها اجتناب شود. پس از یک هفته از عمل محدودیتی برای مصرف چربی و تخم مرغ نیز در حد معمول ندارید.
  • برای بهتر شدن اشتها غذا را  در وعده­های زیاد و با حجم کم مصرف کنید
  • پس از عمل روزی 3-1 بار مدفوع شل دفع  می­ شود که علت آن ورود مستقیم و مداوم صفرا به دوازدهه (ابتدای روده کوچک) می ­باشد. معمولاً دفعات اجابت مزاج بعد از چند هفته تا چند ماه کم می ­شود.
  • - جهت تحرک و فعالیت توصیه می­ شود که روزانه چند بار از تخت پایین بیایید و قدم بزنید و به تدریج فعالیت خود را زیاد کنید
  •  بخیه­ ها معمولاً یک هفته پس از عمل (با صلاحدید پزشک) کشیده می­ شوند و در همین حدود هم بیمار کار روزانه ­اش را شروع می ­کند. بهتر است چند هفته اول از کار بدنی سنگین پرهیز نمایید.
  • پس از ترخیص در صورت درد شدید شکم تنگی نفس، تهوع، استفراغ، تب و لرز، ضعف و بی­حالی و رنگ پریدگی، بی ­اشتهایی شدید، زردی نفخ و اتساع شکم، سفت شدن اطراف محل زخم، افزایش ضربان قلب، باید به پزشک معالج خود مراجعه نماید.
  •  در صورت داشتن نمونه پاتولوژی آن را به آزمایشگاه مشخص شده برده و نتیجه را به پزشک خود اطلاع دهید.
  •  در صورت جراحی به روش باز، به دنبال خستگی استراحت کنید و حدود 4 تا 6 هفته از بلند کردن اجسام سنگین و انجام کارهای سخت و ورزش سنگین، خودداری کنید و برحسب میزان تحمل خود، به تدریج فعالیت­ های خود را افزایش دهید.
  •  در صورت انجام عمل به روش لاپاراسکوپی، انجام فعالیت­ های معمول بعد از دو روز امکان­پذیر خواهد بود و قبل از انجام کارهای سنگین بعد از یک هفته به پزشک مراجعه کنید.

شماره سند: MS/GS/PM

تاریخ صدور: 3 / 1395

تاریخ بازنگری: 3 /1403

ویرایش: 6

بخش جراحی عمومی

بیمارستان موسی بن جعفر (ع)- مشهد

کمیته آموزش به بیمار

منبع: مدلاين پلاس

تلفن بیمارستان:05138596061

داخلی340-341

تگ ها :

#بیمارستان_موسی_ابن_جعفر

#آموزش_به_بیمار_بیمارستان_موسی_بن_جعفر(ع)

#کیسه_صفرا

#عمل_کوله_سیستکتومی

#بیلی_روبین

#لاپاروسکوپی


افزودن دیدگاه

دیدگاهی وجود ندارد !